charisma

Competente managers hebben zelden charismaSaaie leiders tonen zich vaak de beste managers. Dat schrijft hoogleraar bedrijfspsychologie Chamorro-Premuzic,  in een bijdrage voor de Harvard Business Review. Vaak blijken leiders met veel charisma uiteindelijk niet in staat om de gestelde verwachtingen in te lossen.

Stabiele karaktereigenschappen

Een competent leider onderscheidt zich volgens hem met drie karaktereigenschappen:

  • emotionele maturiteit
  • emotionele intelligentie
  • integriteit

“Bij de aanstelling van een manager wordt vaak gehoopt op een leider met een groot charisma en een uitgesproken ambitieuze visie,” zegt Chamorro-Premuzic. “Er wordt zeker niet naar een ‘saaie’ persoonlijkheid gezocht, maar toch blijken de kandidaten met die stabiele karaktereigenschappen uiteindelijk de beste prestaties te leveren.”

Voorspelbaar en consistent

“Vaak wordt spontaan aan persoonlijkheden met veel charisma  -zoals Steve Jobs en Jeff Bezos-  gedacht wanneer voorbeelden van succesvolle leiders worden gezocht. Deze legendarische figuren zijn echter uitzonderingen. De beste managers zijn vaak veel minder vluchtig en narcistisch. Een analyse door Google toonde al aan dat de beste leiders voorspelbaar en consistent zijn.”

Competente managers zijn zelden charismatisch

” Leiders met veel charisma blijken opvallend vaak te mislukken,” aldus Chamorro-Premuzic, “Charisma is vaak een façade voor narcisme, waarbij medewerkers vertrouwenwekkend vaak onterecht als competentie vertalen. Wanneer men zoekt naar managers die hun competentie hebben bewezen, komt men vaak uit bij het tegengestelde van de charismatische leider.

Charismatische figuren hebben het vaak moeilijk om zich open te stellen voor de mening van anderen en zijn bijzonder gevoelig voor kritiek, terwijl ze op het gebied van emotionele intelligentie meestal povere prestaties laten optekenen. Die gebreken maken het vaak moeilijk om een goed manager te boetseren.”

 

Bron: Express

Volg OnzeCoach op Linkedin:
linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *