7 domme dingen die slimme mensen toch doen


 

Soms doen zelfs heel slimme mensen dingen die geen enkele steek houden. Toen iemand een groot sociaal netwerk om specifieke voorbeelden daarvan vroeg, publiceerden maar liefst 284 mensen hun eigen voorbeelden en anekdotes. De meest opmerkelijke op een rijtje:

1. Te veel nadenken en te weinig doen.
Intelligente mensen zijn goed in diep nadenken over complexe zaken. Nadenken, studeren en plannen geeft je echter enkel de illusie van vooruitgang: je bereikt er niets mee wanneer je uiteindelijk geen actie onderneemt.

2. De kudde volgen
Afstuderende topstudenten denken het allen “te gaan maken” in dezelfde sectoren (meestal financiën of consulting). Door geld eerder dan hun passie na te streven, riskeren ze hun ware potentieel nooit te zullen realiseren.

3. Ophouden met proberen
Tal van slimme mensen worden lui eenmaal ze zonder al te veel moeite succes behalen. “Ze houden op met hun gaven te ontwikkelen. Daarna raken ze verder en verder achter op hun minder getalenteerde leeftijdsgenoten, die echter meer en intenser oefenen,” schrijft New Yorks ondernemer Lee Semel.

4. Sociale vaardigheden onderwaarderen
Intelligentie is lang niet de enige voorspeller van succes. Sociale vaardigheden en persoonlijke connecties zijn in de zakenwereld zelfs veel belangrijkere factoren. Domme slimmeriken “verwaarlozen hun sociale, netwerk- en zelfpromotievaardigheden en denigreren mensen die daarin uitmunten,” aldus nog Semel.

5. Altijd gelijk willen hebben
Mensen met een groot ego en aanleg voor logisch redeneren gaan vaak denken dat ze altijd gelijk moeten hebben om niet af te gaan. Dat is natuurlijk helemaal onjuist. Het is zelfs één van de beste manieren om iedereen tegen je in het harnas te jagen.

6. Onderwijs en intelligentie als één en hetzelfde beschouwen
De naam van je universiteit en je academische prestaties zijn niet de enige reflectie van je intelligentie. Het komt vaak voor dat mensen zonder diploma eigenlijk intelligenter zijn en/of betere kandidaten zijn voor een bepaalde job dankzij hun ervaring in de echte wereld.

7. Te onafhankelijk zijn
Zonder hulp van anderen zal zelfs de meest intelligente persoon ter wereld het niet ver schoppen in deze wereld. “Zoek daarom het gezelschap op van de meest volwassen, welwillende en competente mensen die je kent,” raadt iemand uit het geraadpleegde netwerk aan. Hulptroepen inschakelen is een kwestie van kracht, niet van zwakte.

 

Bron: Express

Volg OnzeCoach op Linkedin:
linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *