Inspirerende quotes: zin of onzin?


Thuis hangt een bordje: ‘Soms moet je even stilstaan om door te kunnen’. En stilstaan kan ook stilzitten zijn, gezien de plek waar het hangt, de WC. Op mijn werk hangt een bordje: ‘Life is like riding a bicycle. In order to keep going you must keep moving’. Tja, daar sta je dan in de spagaat met je diepzinnige spreuken. Is de één meer waard dan de ander? En welke is waar?

Klein houden

“Díep”, roepen mijn kinderen altijd als ik er weer eens een wijsheid in gooi. Zij zien volgens mij wel de onzin van al die quotes en hoe ze je – in weerwil van hun motiverende karakter- ook kunnen belemmeren. De jeugd heeft sowieso niet zoveel met oude wijsheden. Spreekwoorden en gezegden die wij oudjes gebruiken, leveren standaard een ‘hûh?’ op. En zijn voer voor discussie. Neem de leuke link tussen ‘je kop boven het maaiveld uitsteken’ (wat toch zeker aan te bevelen is, maar ook gevaarlijk kan zijn) en ‘hoge bomen vangen veel wind’ (waarschuwing!). In dat rijtje hoort ook ‘hoog gaan en diep vallen’ en ‘je maakt van een dubbeltje geen kwartje’. Allemaal zinnen die we bezigen om ons klein te houden.

Groot denken

 Mijn bedrijf wilde ik regionaal houden, want leuk en behapbaar. Maar deze quote liet me de stap zetten om landelijk te gaan. Met mooie gevolgen, die ik nooit had kunnen vermoeden. Toch is de quote niet waar. Je kunt heus wel hoger gaan dan je denkt, laat je maar eens verrassen. Soms meegetrokken door een behulpzame ander, soms omdat je er in een keer bént en je je realiseert dat je nooit had gedacht dat je zover zou komen.

 Bakkelei!

Dus wat te doen met al die quotes die langskomen in je tijdlijn op LinkedIn of Facebook? Of die de hal van jullie hoofdkantoor sieren? Laat ze je helpen als ze je inspireren om verder te komen. Vergeet ze als ze dat niet doen. En reageer er eens op. Stel ze eens ter discussie. Wij plaatsen ook maandelijks quotes op LinkedIn. Met zorg uitgezocht en altijd is er genoeg over te bakkeleien. Het zou leuk zijn als er eens discussie op komt. Zie de quotes hierboven. Zoveel om op te reageren!

Pippi zegt heel rare dingen

Er is een quote van Pippi Langkous die op dit moment bij veel coaches en trainers populair is: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’. Maar Pippi is gewoon een erg gek meisje en zegt dus ook rare dingen. Ik moet er niet aan denken dat mijn tandarts dat bordje in haar wachtkamer heeft hangen. En ik weet ook dat er mensen zijn die erop gaan als de brandweer, zij geloven Pippi. Dus leg ik me er bij neer en grijp naar een spreuk van Byron Katie: ‘You can’t fight reality’. Die is altijd waar.

Volg OnzeCoach op Linkedin:
linkedin