Mindfulness

Mindfulness verandert je brein. Letterlijk.


Binnen organisaties wordt steeds vaker gesproken over Mindfulness en verdwijnen vooroordelen als ‘zweverig’ en ‘alleen voor geitenwollensokkendragers’.
Het wordt steeds duidelijker dat Mindfulness letterlijk je brein verandert.

Wetenschappelijk bewijs
Nu zijn er zelfs harde wetenschappelijke bewijzen voor het nut van Mindfulness. Recent onderzoek levert bewijs dat Mindfulness zorgt voor veranderingen in het brein. De veranderingen zijn zodanig dat iedereen die werkt in een complexe omgeving daarvan af moet weten. Dat stellen de wetenschappers Lazar, Congleton en Hölzel.

Grijze stof
Onderzoek wees al uit dat door Mindfulness de grijze stof -die verantwoordelijk is voor het verwerken van informatie- in de hersenen toeneemt. Afgelopen jaar analyseerden de University of British Columbia en de Chemnitz University of Technology de data van 20 studies om te bepalen welke specifieke delen van het brein beïnvloed worden. Het blijkt dat dat 8 verschillende gebieden zijn. Twee daarvan bespreken de wetenschappers nadrukkelijk omdat zij belangrijk zijn voor business professionals.

Zelfregulering
De eerste is de anterior cingulate cortex (ACC), een structuur diep gelegen in het voorhoofd, achter de frontale kwab van de hersenen. De ACC wordt geassocieerd met zelfregulering, de vaardigheid om doelgericht aandacht te geven en gedrag toe te passen en het onderdrukken van ongewenst en ongepast gedrag. Mensen die mediteren presteren zeer goed bij het tests op het gebied van zelfregulering en kunnen veel beter weerstand bieden aan allerlei afleidingen. Dit zorgt weer voor een betere besluitvorming. Wetenschappers wijzen op het belang van de ACC in het licht van onzekere en snel veranderende omstandigheden.

Stress
 In de hippocampus neemt de grijze stof toe door Mindfulness. De hippocampus wordt bedekt door receptoren van het stresshormoon cortisol. Diverse studies wijzen uit dat de hippocampus beschadigd raakt door chronische stress. Dit hersengebied is van belang bij veerkracht: een belangrijke vaardigheid in de huidige veeleisende, zakelijke wereld.

Must have
Mindfulness, zo benadrukken de wetenschappers, moet niet langer als ‘nice-to-have’ voor medewerkers en managers beschouwd worden. Het is een ‘must-have’: een manier om het brein gezond te houden en om zelfregulering te ondersteunen. Het is bedoeld om effectief beslissingen te kunnen nemen en om stress te beperken.

Weet u dat bij OnzeCoach diverse coaches zijn aangesloten die gespecialiseerd zijn in Mindfulness?

Bron: P&O actueel/HBR

Volg OnzeCoach op Linkedin:
linkedin

Een gedachte over “Mindfulness verandert je brein. Letterlijk.

  1. Goed dat steeds meer onderzoeken aantonen dat Mindfulness het brein positief verandert. Als Mindfulnesstrainer geef ik al vele jaren Mindfulnesstraining in groepen en individuele trajecten. Ik herken de resultaten bij de deelnemers, ze zeggen minder snel afgeleid te zijn en beter te kunnen focussen, beter te kunnen sturen in de waan van de dag en ervaren meer mentale veerkracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *