Minister Asscher, wij helpen u


 

Geachte minister Asscher,

Wat fijn dat u stress op uw agenda hebt gezet. Al eerder hebben we op deze pagina’s gemeld dat coaching één van de meest probate middelen is ter preventie van stress. Wij komen graag bij u langs om mee te denken hoe we in Nederland stress gestructureerd te lijf kunnen gaan. Ondertussen coachen we door,  in gezonde organisaties die stresspreventie al lang hoog op de agenda hebben staan. Wij bieden u onze expertise aan, u mag er van profiteren!

Hoogachtend,
De coaches  van OnzeCoach

______________________________________________________________

Asscher neemt maatregelen tegen werkstress
Zijn ministerie gaat extra controleren op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer. Asscher heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.
De minister wil ook dat werkgevers en werknemers zich bewust worden van het risico van te veel werkstress. Hij heeft een campagne gelanceerd om hen daarop te wijzen.
Een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Volgens Asscher is het is nu vaak nog taboe om daarover te praten. ”Daar schamen werknemers zich voor.”

Randvoorwaarden
“Met hard werken is niks mis, maar de randvoorwaarden om dit te kunnen doen moeten er wel zijn. Bijvoorbeeld dat je naast je werk ook de zorg op je kunt nemen voor een familielid of vriend. En dat er op je werk geen sprake is van agressie, pesten en intimidatie.”
“Ik wil dat het normaal wordt dat werkgevers en werknemers werkstress met elkaar bespreken en aanpakken.”

Werkstress
De minister kondigt in zijn brief een landelijke Week van de Werkstress aan. Ook gaat het zijn ministerie bijeenkomsten organiseren waar werkgevers en werknemers ideeën uitwisselen over het omgaan met werkstress.
Asscher moedigt daarnaast aan dat afspraken over de aanpak van werkdruk ook in de cao’s worden vastgelegd. Eerder kondigde hij al maatregelen aan om de combinatie van werk en zorg makkelijker te maken.

Burn-out
Uit onderzoek blijkt dat 12 procent van de werknemers last heeft van burn-out. Ruim 40 procent van de werknemers vindt zijn of haar werk mentaal belastend en een kwart geeft aan altijd onder hoge tijdsdruk te moeten werken.
Ook heeft 40 procent van de werknemers in ons land behoefte aan extra maatregelen om werkstress te voorkomen.
Vicevoorzitter Ruud Kuin van de FNV vindt het goed dat Asscher iets gaat doen tegen werkstress, maar is niet tevreden. ”Wij missen enkele zeer belangrijke oplossingen, die in deze campagne niet zichtbaar zijn. Er zijn gewoonweg te weinig werknemers voor te veel werk.”
“Kijk bijvoorbeeld naar de werknemers in de zorg, schoonmaak en in het onderwijs. Zij worden tot op de seconde afgerekend.”

Bron: ANP/nu.nl

Volg OnzeCoach op Linkedin:
linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *