TNO: werkstress kost 1,8 miljard euro. Per jaar.


Al eerder hebben we een berekening gegeven van de kosten van werkstress per (HBO) werknemer en zagen we de kosten van stress in Europa, TNO heeft nu verontrustende gegevens voor Nederland. Meer dan een miljoen werknemers heeft last van burn-out klachten.  Werkstress leidt jaarlijks tot 7,5 miljoen verzuimdagen en kost Nederland per jaar 1,8 miljard euro.

Dit blijkt uit onderzoek van TNO. Minister Asscher: “Praten met collega’s helpt tegen werkstress. Ook is het belangrijk dat werkgevers zorgen voor een prettige werkomgeving en oog hebben voor de eisen die ze aan hun werknemers stellen”.

Bijna 3 miljoen werknemers hebben behoefte aan maatregelen tegen werkstress. De Week van de Werkstress biedt ingangen om hierover het gesprek op gang te brengen. Het is belangrijk dat werknemers leren signalen te herkennen en hun grenzen aan te geven. Werkgevers kunnen hieraan bijdragen door bijvoorbeeld in hun bedrijf een aanspreekpunt voor werknemers op te zetten, waardoor de sfeer en sociale veiligheid op het werk verbeterd. Uit onderzoek van TNO blijkt dat 33 procent zo’n aanspreekpunt heeft.

Burn-out klachten
Uit het TNO onderzoek blijkt ook dat bijna 15 procent van alle werknemers last heeft van burn-out klachten. Opvallend is dat met name onder jonge werknemers het verzuim door stressklachten hoog is. In de leeftijd van 25 tot 35 jaar hebben ruim 240.000 jonge werknemers burn-out klachten. Dit wordt met name veroorzaakt door een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen zoals pesten. Het aantal burn-out klachten van jongeren met een flexibel contract verschilt niet van die van jonge werknemers met een vaste aanstelling.

Week van de Werkstress
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert samen met het Nederlands Focal Point van 16 tot en met 19 november voor de tweede keer de Week van de Werkstress.

 

Bron: PW de Gids

Volg OnzeCoach op Linkedin:
linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *