Vergelijkingen: jij tegenover mij


 

Vergelijkingen. Hoe vaak worstelen we er niet mee in ons leven? En dan gaat het niet over de wiskundige vergelijkingen waar we op de middelbare school soms over struikelden. Nee, het gaat over sociale vergelijkingen die onze gedachten bezighouden: ík heb niet zulke drukke kinderen…. die collega krijgt wél spreektijd…. waarom kan ik niet net zo luchtig door het leven stappen als mijn broer…. belachelijk, dat zou ik nou nóóit doen…

Het kan een eindeloos verhaal zijn en het geeft zelden goede energie. Brené Brown belicht de kant van vergelijkingen waarin we ons klein maken: ze zegt hierover dat in de vergelijking met anderen onze schaamtegevoelens opspelen. Het lijkt altijd of anderen het leven wél op orde hebben, wél blaken van zelfvertrouwen, goed kunnen koken en wél een gezonde relatie met hun ouders hebben. Zelden (of beter: nooit)  is het waar, maar kennelijk kunnen we dat maar moeilijk geloven. Het juk dat we onszelf opleggen doet pijn en het houdt ons klein, kleiner dan we willen. Als we onszelf overschreeuwen kan het lijken dat we onszelf groter maken dan de ander, maar dat is slechts schijn: in werkelijkheid gaan we het gevecht aan, juist omdat we ons klein voelen.

Wat we er volgens Brown tegen kunnen doen, is schaamteveerkracht opbouwen. Dat doen we door over onze schaamte te praten met elkaar en onze empathie ruim baan te geven. Empathie jegens de ander en ook jegens onszelf.

Een ander effect kan zijn dat we in de sociale vergelijking juist de ander lager neerzetten dan wij zelf. De ander krijgt veel commentaar, dat commentaar kan uitgesproken worden (tegen de persoon of in het roddelcircuit) of alleen in gedachten blijven. Beide hebben hetzelfde effect: je hebt het gevoel in gevecht te zijn en je wordt er niet gelukkiger van.

Wellicht ken je de Desiderata van Max Ehrman.  Ook hij sprak over het gevaar van vergelijkingen:

” If you compare yourself with others,
You may become vain or bitter,
For always there will be
greater and lesser persons than yourself.”

Als je merkt dat je je aan het vergelijken bent met anderen, vraag je dan eens af:

  • met wie ben ik in gevecht?
  • hebben dit soort gedachten me ooit gelukkiger gemaakt?
  • welk effect hebben deze gedachten op mijn relaties met anderen?
  • wie zou ik zijn zonder deze gedachten?
  • met wie kan ik er over praten?

Wellicht dat de antwoorden je op andere gedachten brengen.

 

 

Volg OnzeCoach op Linkedin:
linkedin

Een gedachte over “Vergelijkingen: jij tegenover mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *