Rust

Waar kom je tot rust?


Jaren zeventig. Mijn vader was altijd om kwart over vijf thuis en om half zes schoven we aan tafel. Geen werkdag was anders. Werk en privé waren strikt gescheiden: als hij de deur van zijn kantoor achter zich sloot, zat het werk er voor die dag op. ’s Avonds werd er gegeten, een tukje gedaan, tv gekeken, een boek gelezen en met elkaar gepraat. Er heerste volop rust.

Fast forward naar 2019.
Een vriendin (alleenstaande moeder) heeft haar zoontje ziek thuis en tussen het koortsdeppen en fruithapje door, belt een klant. Ze staat hem te woord met op de achtergrond haar kind zachtjes jammerend.
Een dag later hoort ze van haar baas dat de klant het onprofessioneel had gevonden dat haar kind op de achtergrond te horen was geweest.

Mix werk en privé

2020, coronatijd. De situaties zoals hierboven beschreven komen niet meer voor. Volop mixen we werk en privé. Niemand kijkt er nog van op als iedereen tijdens een online meeting ziet hoe de baby wordt vastgehouden of de hond geaaid. Sterker nog, we vinden het leuk om meer te zien van de privéomgeving van anderen. Die strijkplank in de hoek, die lijkt op omvallen te staan, de kamerplant mag wel een beetje water en zie ik daar in de boekenkast nou echt Hoe word ik een rat? staan?

Maar het is ook de tijd dat het wegvallen van de scheiding tussen werk en privé nieuwe problemen met zich meebrengt. De rust is weg. Je gaat de trap af en direct vragen de kinderen je aandacht. Je schuift om half negen ’s morgen achter je laptop voor de eerste conference call en in één streep gaat dat door tot zes uur ’s avonds of nog later. Snel een kop koffie tussendoor lukt nog net. Even ‘afkoppelen’ in de trein, auto of op de fiets is er niet meer bij. De knop moet direct om. Maar in je hoofd gaat dat niet meteen. Je werk loopt als het ware in je brein nog even met je mee. En ben je eenmaal omgeschakeld naar privé, dan ben je niet meteen alert als een collega appt. Een oplossing is dan om maar continu in de werkstand te blijven, waardoor er steeds het waakvlammetje ‘werk’ in je hoofd flakkert.

Waar vind je rust?

In de coachpraktijken van onze coaches merken we dat deze wegvallende scheiding tussen werk en privé in toenemende mate problematisch wordt. Ja, het is fijn dat de reistijden zijn weggevallen en je tussendoor je kind van school kan halen. Maar als je keukentafel gevoelsmatig steeds meer je bureaublad wordt, waar kom je dan tot rust?

Thuiswerken is op dit moment de norm en het advies vanuit de overheid. Maar we bevelen toch aan om het per medewerker goed af te stemmen en binnen de voorschriften de ruimte te vinden om maatwerk te leveren. De een zal het fijn vinden om vooral vanuit huis te werken, de ander heeft juist de werkomgeving nodig voor concentratie en een goede ‘knip’ tussen werk en privé. Uiteindelijk gaat het erom dat iemand een plek heeft om tot rust te komen.

Volg OnzeCoach op Linkedin:
linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *