Zelfregie verandert mee met levenservaringAls kinderen doorkrijgen wat het effect is, gaan ze ervoor. En iedere ouder weet het: de periode van “zelluf doen” kan zowel vertederend als angstaanjagend zijn. Het is prachtig om te zien hoe kinderen groeien en aan zelfvertrouwen winnen als ze de kans krijgen alledaagse dingen zelf te doen. De eerste stappen in zelfregie. En het kan lastig zijn om ze te begrenzen omdat ze gevaren nog niet goed kunnen inschatten.

En hoe werkt dat eigenlijk als we volwassen zijn?  Als je kijkt naar de mogelijkheden waarop mensen hun persoonlijke groei kunnen vormgeven binnen organisaties zie je vaak dat er veel opties worden aangeboden en dat die soms maar beperkt beschikbaar zijn. Ze zijn gekoppeld aan functie, aan rol of aan vooropleiding. Talentmanagement wordt nauw aangestuurd en  is vooral aan de young potentials voorbehouden. Terwijl iedereen die de veertig is gepasseerd, weet dat je op latere leeftijd andere voorkeuren hebt en dat andere talenten naar boven kunnen drijven.

Energie verandert

Hoeveel mensen laten zich rond hun 50e nog steeds leiden door de talenten en energie die ze hadden op hun 30e? Als het goed is niet zoveel. Er verandert zoveel in die twintig jaar en de levensinzichten veranderen mee. Was het op orde hebben van je werk in je jonge jaren nog een prima drijfveer, later wordt het op orde brengen van je leven veel belangrijker. En dat geeft een andere energie. Geen mindere, geen slechtere, maar een andere. In deze fase maak je andere beslissingen, meer weloverwogen, meer gebaseerd op wat je echt drijft. Je wilt steeds meer dingen ‘zelluf doen’, op je eigen manier. Zelfregie verandert mee met zelfkennis en levenservaring.

Zelfregie in organisaties

Hoe zou het zijn als zelfregie dan echt voet aan de grond zou krijgen in onze organisaties? In de VS is het mogelijk om je op je 50e, wat zeg ik, je 60e nog om te scholen en voor een andere carriere te gaan. Die zelfregie zouden veel meer mensen in Nederland ook moeten kunnen krijgen. Het is noodzakelijk dat talentontwikkelplannen zich veel meer op de rijpere werknemer gaan richten. Die weet veel beter waar hij/zij voor wil gaan en hoe de organisatie van die talenten het meest kan profiteren. Die creëert de eigen zichtbaarheid en is minder snel onder de indruk van zaken die niet relevant zijn.

Afwachten of de regie pakken?

Bij OnzeCoach staan wij ook nogal op zelfregie. Het is een pijler onder Duurzame Inzetbaarheid en we weten dat het verrassend genoeg nog wel eens aangewakkerd moet worden. Als gevolg van uitstekende vertrekregelingen en onvoldoende oog voor de transactionele relatie tussen werkgever en werknemer, willen sommige werknemers In Nederland nog wel eens afwachten. Wachten tot er iets veranderen móet,  wellicht dat daar de zak met geld of de mooie kansen meekomen. Helaas constateren we dan ook vaak een negatieve energie, verongelijktheid, verdriet of een verlies van motivatie. Wij werken dan ook graag aan mee aan het ontwikkelen van zelfregie als alles lekker loopt. Niet perse om weggaan te stimuleren, maar wel om een gezond perspectief op andere wensen en mogelijkheden te ontwikkelen.  Uit ervaring blijkt dat juist als het nog goed loopt op het werk, als er een positieve energie is, dat dát het goede moment is om met Zelfregie aan de slag te gaan. Zo is er geen angel en kan er in alle vrijheid gekeken worden naar mogelijkheden om:

  • in de huidige functie te groeien
  • in de huidige organisatie te groeien
  • buiten de huidige organisatie te groeien

Juist deze drie visies verkennen geeft ruimte en rust op zelfregie echt op te pakken en op enig moment mooie stappen voorwaarts, zijwaarts of zelfs achterwaarts te maken.

 

Volg OnzeCoach op Linkedin:
linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *